Abstract | Dalmatinska janjetina je meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovaca, dalmatinske pramenke,
ojanjene, uzgojene i zaklane isključivo u zemljopisnom području definiranom u specifikaciji proizvoda, koja se
kolju u dobi od 70 do 130 dana kada dostižu tjelesnu masu od 15-28 kg. Na tržište se stavlja isključivo svježa,
u obliku cijelog trupa s glavom, bubrezima i bubrežnim lojem, sa ili bez testisa, sa ili bez iznutrica. Topli trup
janjeta dalmatinske pramenke s glavom, najkasnije 1 sat nakon klanja, mase je 8 do 14 kg, svijetlo-ružičaste
boje mišićnog tkiva, klase prekrivenosti masnim tkivom bijele boje 2 ili 3, odnosno pripada klasi B i C laganih
janjećih trupova, a duljina trupa iznosi od 50 do 80 cm. Dalmatinska janjetina se konzumira isključivo toplinski
obrađena, a meso je nježne strukture, sočno, mekano i topljivo u ustima te specifične blage i ugodne arome i
okusa, bez izraženog mirisa po ovčetini. Navedene karakteristike dalmatinske janjetine rezultat su pasminskih
odlika, ovčarske tradicije, proizvodne namjene i navika potrošača, a osobito specifičnog načina uzgoja ovaca i
janjadi, ispašom na oskudnim dalmatinskim pašnjacima koje odlikuje vrlo skromna količina paše, ali ujedno i
vrlo veliki broj različitih biljnih vrsta (oko 3.500 biljnih vrsta od kojih čak 7% endema i stenoendema), među
kojima prednjače brojne vrste niske prehrambene vrijednosti (dvosupnice), ali bogate aromatskim i
antioksidativnim spojevima, koji značajno utječu na prepoznatljivu aromu i okus dalmatinske janjetine. Oskudni
pašnjaci primoravaju ovce i janjad da dnevno prelaze znatne udaljenosti u potrazi za hranom, što dodatno utječe
na kvalitetu janjećeg mesa koje je stoga nešto tamnije boje (svijetlo-ružičasta do ružičasta) i s manjim udjelom
masti (<4%). Dodatno, oskudna ispaša ima za posljedicu sporiji rast janjadi i slabije razvijen probavni sustav,
te je klaonički randman janjadi dalmatinske pramenke u pravilu znatno veći (>45%) od kontinentalne janjadi.
Povijesni podatci nesporno dokazuju tisućljetnu tradiciju uzgoja i proizvodnje dalmatinske janjetine, osobito
što se i u nazivu Dalmacije krije staroilirska riječ dalma ili delma, što znači ovca, a tradicionalni način pripreme
janjadi pečenjem na ražnju star je vjerojatno 8.000 godina. Stoga je dalmatinska janjetina nesporno izvorni
prehrambeni proizvod Dalmacije. |