Abstract | Cilj ovoga rada je dati prikaz kako konditorski i srodni proizvodi utječu na zdravlje, a uključeni su kakao i čokoladni proizvodi, bombonski proizvodi, te čaj i kava.
Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobrog zdravlja odraslih osoba te čini osnovu pravilnog rasta i razvoja djece i adolescenata. Konditorski proizvodi bogati su energijom, no niske nutritivne vrijednosti, te se moraju konzumirati u ograničenim količinama.
Ipak, kakao i slični proizvodi sadrže bioaktivne komponente koji blagotvorno djeluju na zdravlje, od kojih najznačajniju ulogu imaju polifenoli, jednako kao i kod čaja i kave, a pripisuju im se brojna pozitivna djelovanja po ljudsko zdravlje.
Čokolada djeluje blagotvorno na kardiovaskularni sustav, ima antitumorska svojstva, te unatoč dosadašnjim mišljenima, ne uzrokuje karijes. Naime, novija znanstvena saznanja upućuju na činjenicu kako konzumiranje čokolade sprječava nastanak karijesa.
Istraživanja o utjecaju bombonskih proizvoda na zdravlje vođena su u smislu ispitivanja negativnog utjecaja šećera kao glavnog sastojka tih proizvoda na zdravlje. Rezultati takvih istraživanja dali su dvojake zaključke. Pouzdano je dokazano da šećer doprinosi razvoju karijesa, a konzumacija veće količine dodanih šećera u hrani povezana je sa nižom razinom HDL kolesterola i višom razinom triglicerida.
Pozitivan utjecaj čaja na zdravlje uglavnom je pripisan antioksidansima odnosno polifenolima, vitaminima i karotenoidima koji sprječavaju oksidativna oštećenja izazvana slobodnim radikalima u našem organizmu.
Potrošnja kofeina u umjerenim količinama povećava dostupnost energije, povećava dnevnu potrošnju energije, smanjuje umor, smanjuje osjećaj napora povezan s tjelesnom aktivnošću, poboljšava fizičku izvedbu, poboljšava motoričke sposobnosti, poboljšava kognitivne sposobnosti, povećava budnost i osjećaje "energije", smanjuje mentalni umor, ubrzava reakcije, povećava sposobnost koncentracije, poboljšava kratkoročno pamćenje, poboljšava kognitivne sposobnosti i funkcioniranje neuromuskularne koordinacije. |