Sažetak | Cilj ovog rada bio je provesti morfometrijska, fizikalno-kemijska, te senzorska ispitivanja nekih parametara kvalitete kiselih krastavaca koji su na tržištu deklarirani kao delikatesni. Za ispitivanje je korišteno pet komercijalnih proizvoda. Na svim uzorcima provedena su morfometrijska i fizikalno-kemijska ispitivanja (ukupna kiselost, pH vrijednost, udio soli). Također, na istima je provedena senzorska analiza s ciljem utvrđivanja razlikovnosti. Kod morfometrijskih obilježja uzorak A zbog svojih krupnijih plodova pripao je u skupinu većeg kalibra (6-9 cm), dok su uzorci B, C, D i E pripali u skupinu nižeg kalibra (3-6 cm). Najviša pH vrijednost izmjerena je u uzorku C (4,09), dok je najniža vrijednost izmjerena u uzorku A (3,54). Najviša vrijednost ukupne kiselosti izmjerena je u uzorku A (2,70 %), dok je najniža u uzorku C (1,74 %). Najviši sadržaj klorida izmjeren je u uzorku B (1,91 %), dok je najniži u uzorku C (1,08%). Prema rezultatima senzorske analize uzorak B (19,18) dobio je najvišu ocjenu po svim senzorskim obilježjima a time i za ukupnu prihvatljivost, dok je najnižu ocjenu imao uzorak C (14,24). |