Sažetak | Badem je vrlo hranjivo, energetski bogato, te cijenjeno i traženo voće na domaćem i stranom tržištu. Sadrži vitamine, bjelančevine, ugljikohidrate, kvalitetne masnoće, mineralne i aromatične tvari. Zbog njegove visoke energetske vrijednosti i posebne ugodne arome potražnja je u stalnom porastu.
Cilj ovog rada je usporedba morfometrijskih i fizikalno-kemijskih odlika plodova tri sorte badema (Texas, Tuono, Ferragnes) uzgajanih u agroekološkim uvjetima lokaliteta Gluvače kod Oklaja sa literaturnim navodima. Da bi usporedba bila što kvalitetnija uzeti su plodovi iz istog nasada, te su na njima obavljene neke morfometrijske analize (dužina, širina, debljina, omjer dužine/širine ploda i jezgre) i neke fizikalno-kemijske analize (prosječna masa ploda, udio dvostrukih jezgri, radman jezgre, udio suhe tvari i ukupni udio ulja).
Rezultati provedenih analiza pokazali su neke sličnosti sa literaturnim navodima (% ulja na suhu tvar), dok su ostala svojstva istraživanih plodova pokazala veći nesrazmjer sa rezultatima iz literature ( posebice udio dvostrukih jezgri, te randman jezgre).
Za opis oblika ploda badema (okruglast, ovalan, izdužen), kao metoda osim vizualne procjene mogla bi se koristiti klasifikacija omjera dužine i širine ploda masline koja je i korištena u ovome završnom radu. |