Abstract | U općem dijelu rada dan je pregled nutritivnih i zdravstvenih vrijednosti povrća, kao i podrijetlo, morfološka i biološka svojstva te nutritivne i zdravstvene vrijednosti blitve, cikle i špinata s glavnim karakteristikama prerade i upotrebe. Povrće se koristi u svježem ili obrađenom stanju. Ono je izvor biološki važnih tvari: mineralnih tvari, vitamina C, provitamina A, vitamina B1. Kod povrća najzastupljenije komponente nutrijenata i fitonutrijenata su: dijetetska vlakna, polifenoli, karotenoidi, vitamin C, folati, kalcij i selen. Velik broj povrtnih kultura se koristi u prevenciji bolesti (krvožilnog sustava, bubrega, kolona, prostate, čira na želudcu i sl.). Tako se npr. neki modeli prehrane kao npr. makrobiotički zasnivaju na prehrani s cjelovitim žitaricama, povrćem i dr. Porodica lobodnjača ili Chenopodiaceae obuhvaća oko 1500 vrsta raširenih po cijelom svijetu, a od njenih značajnijih predstavnika u povrćarstvu jesu: blitva, cikla i špinat. Temeljem znanstvenih istraživanja postoje uvjerljivi dokazi da lisnato povrće i ono koje obiluje karotenom štiti ljudski organizam od nekih vrsta karcinoma. Blitva potječe sa Sredozemlja i dvogodišnja je povrtna kultura. Prehrana koja uključuje blitvu utječe na rad crijeva, liječi zatvor, slabokrvnost i detoksicira organizam. Podrijetlo cikle je istočno Sredozemlje i prednji dio Azije. Boja zadebljanog korijena varira od crvene do krvavocrvene. Dobro djeluje na slabokrvnost, visoki krvni tlak, bubrežne bolesti i visoku razinu krvnog kolesterola. Špinat je jednogodišnja ili dvogodišnja kultura, potječe iz zapadne Azije i Orijenta. Dobar je antioksidans koji sadrži veliki izvor fitonutrijenata, 13 različitih flavonoida, bogat je mineralima, vitaminima B i C itd. U radu je temeljem anketnog istraživanja ispitano znanje ispitanika o podrijetlu, morfološkobiološkim svojstvima, hranjivoj vrijednosti i utjecaju na zdravlje te preradi i upotrebi blitve, cikle i špinata. Anketno ispitivanje je provedeno tijekom travnja i svibnja 2024. godine nauzorku od 51 ispitanika. Hipoteze o znanju ispitanika o podrijetlu, morfološko-biološkim svojstvima, hranjivoj vrijednosti i utjecaju na zdravlje te preradi i uporabi blitve, cikle i špinata su djelomično potvrđene. Temeljem navedenog potrebno je putem stručnih predavanja, medija i sl. poboljšati znanje šire populacije o nutritivnim i zdravstvenim vrijednostima blitve, cikle i špinata te popularizirati njihovu veću upotrebu unutar dnevnih obroka. |
Abstract (english) | In the general part of this work, an overview of the nutritional and health values of vegetables is given, as well as the origin, morphological and biological properties, and nutritional and health values of swiss chard, beets and spinach with the main characteristics of processing and use. Vegetables are used fresh or processed. They are a source of biologically important substances: mineral substances, vitamin C, provitamin A, vitamin B1. In vegetables, the most common components of nutrients and phytonutrients are: dietary fibers, polyphenols, carotenoids, vitamin C, folates, calcium and selenium. A large number of vegetable crops is used in prevention of diseases (vascular system, kidneys, colon, prostate, stomach ulcers, etc.). Thus, for example, some diet models such as macrobiotic based on a diet with whole grains, vegetables, etc. The sedge family or Chenopodiaceae includes about 1,500 species spread all over the world, and among its most important representatives in vegetable growing are: Swiss chard, beets and spinach. Based on scientific research, there is convincing evidence that leafy vegetables and those rich in carotene protect the human body from some types of cancer. Swiss chard originates from the Mediterranean coast and it is a biennial vegetable crop. A diet that includes Swiss chard affects the work of the intestines, cures constipation, anemia and detoxifies the body. The origin of beets is the eastern Mediterranean and the front part of Asia. The color of the thickened root varies from red to blood red. It has a good effect on anemia, high blood pressure, kidney diseases and high blood cholesterol levels. Spinach is an annual or biennial crop, originating from Western Asia and the Orient. It is a good antioxidant witch contains a large source of phytonutrients, 13 different flavonoids, is rich in minerals, vitamins B and C, etc. Based on this survey, the paper examines the respondents' knowledge about the origin, morphological-biological properties, nutritional value and impact on health, as well as theprocessing and use of Swiss chard, beets and spinach. Survey for this paper was conducted during April and May 2024. year on a sample of 51 respondents. Hypotheses about the respondents' knowledge about the origin, morphological-biological properties, nutritional value and impact on health, as well as the processing and use of Swiss chard, beets and spinach were partially confirmed. Based on the above, it is necessary through expert lectures, media, etc. improve the knowledge of the wider population about the nutritional and health values of Swiss chard, beets and spinach and popularize their greater use in daily meals. |